Jum, Follow Blog Mereka!

Its All About My Photoshoots

08 Ogos 2009

Rahsia Tajul Muluk Diri Seorang Lelaki

Dikatakan anggota zahir lelaki dapat memberi gambaran terhadap sifat-sifat bataniah lelaki tersebut.Dikatakan petua atau tips ini terdapat dalam kitab Tajul Muluk iaitu kitab mistik orang Melayu zaman dahulu.Apa-apa pun mari kita lihat maksud disebalik luaran seorang lelaki:

KULIT:Warna kemerahan tanda marah,daya fikir lemah,tidak tetap dalam melakukan sesuatu pekerjaan.Warna hijau kemerahan tanda bersungguh melakukan kerja hingga selesai.Warna hijau kehitaman tanda jahat kelakuannya.Warna kulit yang sangat putih (pucat) tanda penyakit dan kekurangan darah.Selain dari warna itu melambangkan kelakuannya baik.

RAMBUT:Jika rambut kasar dan keras,itu tanda berani dan otaknya sihat.Jika hitam tanda berakal dan pertimbangannya sempurna.Kerinting tidak dapat dipercayai.Hitam berkilat tanda sempurna akal.Kerinting lembut tanda pintar.Kerinting dan merah warnanya tanda tamak dan jahat.Kekuningan rambutnya tanda pemalas dan pemarah.

KEPALA:Saiz yang besar tanda tetap pendirian dan berakal.Sederhana tanda berpengetahuan.Terlalu besar tidak sepadan dengan leher tanda tidak sihat otaknya.Kepala kecil tanda suka menurut nafsu dan kurang akalnya.

DAHI:Dahi yang luas tanda bijak dan sempurna akalnya.Sedang luasnya dan berkerut tanda pengasih dan berani.Dahi yang kecil tanda kurang akal.Dahi yang banyak kerut antara kening dan pemarah.

MATA:Mata yang jarang dikerdipkan tanda bijaksana.Mata besar tersembul tanda tamak dan tidak dapat dipercayai dan dia ingin harta orang lain.Mata yang merah tanda berani tetapi kurang akal.Mata yang seperti mata kanak-kanak serta bercahaya tanda dikasihi oleh oleh manusia lain dan panjang umur.Mata yang kerap dikerdipkan tanda pemaaf.Mata kecil tanda kurang sempurna pertimbangan.Mata biru keputihan tanda suka membuat jahat.Mata kuning keputihan tanda jahat dan suka menipu.Mata serupa mata lembu dan merah serta selalu dikerdipkan tanda suka mencuri.Alis mata yang kusut tanda mungkir janji dan bodoh.

HIDUNG:Hidung yang sederhana saiznya tanda berakal.Sangat mancung dan panjang tanda kurang akalnya.Hidung yang besar tanda suka mengikut hawa nafsu.Batang hidung yang nipis tanda suka berkelahi.Lubang hidung yang luas tanda dengki dan hidung tebal di tengahnya tanda pendusta.Hidung bongkok tanda manusia paling jahat.

MULUT:Mulut yang kecil tanda bijaksana.Mulut yang luas tanda berani.Mulut sederhana tanda sempurna akalnya.

BIBIR:Bibir yang tebal tanda kurang akal.Bibir yang nipis tanda suka menghasut.Bibir yang merah tanda sihat.Merah keputihan tanda berakal dan mudah faham.Bibir pucat tanda putus asa dan berpenyakit.Bibir hijau seperti lintah tanda banyak makan makanan yang haram.

GIGI:Panjang dan besar-besar tanda pendusta.Sederhana tanda berakal.Besar dan jarang tidak dapat menyimpan rahsia.Tersusun rapat tanda jujur.

DAGU:Dagu yang luas tanda takbur.Dagu yang tirus tanda kurang akal dan jahat.Dagu sederhana tanda sempurna kelakuannya.

SUARA:Nyaring tanda berani.Perlahan tanda pendusta dan bebal.Tidak tetap bodoh.suara yang merdu tanda jujur tetapi kurang bijak.

TELINGA:Telinga yang besar tanda berakal tetapi lekas marah.Telinga kecil kurang akal.Cuping telinga yang melekat tanda kejam.Cuping telinga yang lembut dan tajam tanda penyamun.

BAHU:Bahu besar tanda kurang akal tetapi berani.bahu yang singkat tanda suka melakukan pekerjaan jahat.Belikat bahu yang ditumbuhi bulu roma tanda kuat berjimak.

Tiada ulasan: